Jak dlouho můžete uchovávat vejce v lednici: nečekaná odpověď vás ohromí

Můžete jíst 3 měsíce stará vejce – jak zjistit, zda se vejce nezkazila.

Jak udržet vejce dlouho čerstvá / Koláž: Glavred, foto: Pexels/Athena Sandrini, Pixabay/Peggychoucair

Hlavní:

  • Při jaké teplotě se skladují slepičí vejce
  • Proč by se slepičí vejce neměla skladovat v chladničce

Přečtěte si náš článek „Co bylo dříve – slepice, nebo vejce: vědci překvapili nečekanou odpovědí“.

Čerstvá slepičí vejce lze po určitou dobu skladovat, pokud jsou splněny potřebné podmínky. Obvykle jsou vyznačeny na obalu výrobku, ale ne každý ví, že existují standardní podmínky.

Aby vejce zůstala čerstvá a vhodná ke konzumaci, je důležité sledovat jejich trvanlivost a dodržovat bezpečná skladovací opatření. Tomu se věnuje článek Glavreda.

Při jaké teplotě se skladují slepičí vejce

Podle zavedených norem lze čerstvá vejce skladovat při teplotách od 0 do 20 stupňů Celsia. Vejce je však možné skladovat i po delší dobu, v takovém případě je však nutné dodržovat teplotní režim -2 až 0 stupňů Celsia. Tato možnost je však možná pouze ve speciálních průmyslových chladničkách, které udržují potřebnou teplotu a vlhkost.

Jak udržet vejce dlouho čerstvá

Je důležité nezapomínat na pravidla pro skladování slepičích vajec, která vám pomohou vyhnout se nežádoucím problémům s prošlými produkty.

  • při teplotě -2…0 stupňů Celsia lze vejce skladovat až 90 dní;
  • v domácích podmínkách lze slepičí vejce skladovat 25 dní.

Lze vejce skladovat v lednici 2 měsíce?

Odborníci tvrdí, že nemá cenu provádět experimenty s délkou skladování slepičích vajec, protože každý výrobek má své vlastní datum spotřeby. Proto se vejce, která ležela i v lednici dva měsíce a déle, doporučuje zlikvidovat, protože jejich konzumace se stává nebezpečnou. Navíc doba použitelnosti dietních vajec zpravidla nepřesahuje jeden týden.

Proč by se slepičí vejce neměla skladovat v lednici

Naprostá většina lidí dává při výběru místa pro skladování slepičích vajec přednost lednici a v jistém smyslu k tomu má dobrý důvod. Podle výzkumů se při skladování vajec při snížených teplotách skutečně zpomaluje růst bakterií.

Existuje však i druhá strana mince, nebezpečí spočívá v tom, že při skladování v chladničce se na vejcích může tvořit kondenzát. Tato vlhkost je živnou půdou pro nejrůznější bakterie na skořápce.

Další novinky: Vejce na vejcích jsou v rozporu s pravidly pro jejich používání:

Zajímavá fakta o vejcích

Nejčastěji se konzumují slepičí vejce. Lidé však mohou konzumovat jakákoli ptačí vejce. Existuje praxe konzumace vajec některých plazů (např. želv).

Navzdory nutriční hodnotě vajec může být jejich konzumace zdraví škodlivá kvůli možnosti nákazy salmonelou nebo alergií na vaječný bílek.

Bílá vejce jsou stejně zdravá jako hnědá. Barva skořápky je pouze genetickým znakem a nemá žádný vliv na nutriční hodnotu, chuť ani čerstvost.

Nejlepším místem pro vejce je chladnička. Bakterie salmonely se při teplotách nižších než 6 °C nemnoží.

Vejce vydrží déle, pokud je položíte špičkou dolů. Je to proto, že na tupém konci je vzduchová bublina, která může obsahovat bakterie, takže existuje možnost, že se při jejich otočení dostanou do vejce.

Vejce by se neměla skladovat společně se silně zapáchajícími potravinami. Díky své pórovité skořápce mohou snadno absorbovat cizí příchutě.

Cholesterol obsažený ve vejcích není nebezpečný. Lecitin, který je hojně obsažen ve vaječných žloutcích, pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu a zabraňuje tak vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( 27 assessment, average 3.63 from 5 )
Blog - Loděnice Ostrava
Comments number: 4
  1. Král

    Tento odstavec nedává smysl:
    „Vejce vydrží déle, pokud je položíte špičkou dolů. Je to proto, že na tupém konci je vzduchová bublina, která může obsahovat bakterie, takže existuje možnost, že se při jejich otočení dostanou do vejce“.

    1. Královna

      Co by nedávalo smysl? Po lopaťe Vám to Králi vysvětlím. Vzhledem k tomu, že vejce má dvě strany – v tomhle případě je spisovatel popsal špičatá a tupá strana. N tupé straně – to je tam, kde není špička :cool: je vzduchová bublinka, která musí být nahoře ;-) . Je to pro to, protže v ní jsou bakterie a už od počátku, co se s vejci začne manipulovat se tato tupá strana dává nahoru. Když změníte, otočíte vejce bublinkou (tupou stranou) dolů, tak z důvodu, že se vzduch tlačí nahoru, se těmi bakteriemi může nakazit celé vejce. :!: .
      Kapito?? :smile:

  2. Dalibor Pokorný

    A co takhle vejce ZAMRAZIT.. dělám to s dají se konzumovat…co Vy na to

  3. Jana

    Slepice mi snáší vejce kde není ani jedna strana špičatá, ale pravidelný ovál. Jak poznat kde je vzduchová bublina.

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: